Üretim Planlama Nedir?



İşletmelerin istenilen zamanda, istenilen miktarda, istenilen kalitede ürün veya hizmetin üretilmesini bunun yanında da zamandan ve maliyetten tasarruf edilmesini sağlayan, üreticilerin hem müşteri beklentilerini hem de işletme hedeflerini öngören süreçlerin tümüne üretim planlama denilmektedir.

Üretim Planlama, üretim yapan işletmeler için çok önemli bir departmandır. Mal veya hizmet üreten işletmeler için üretim planlama departmanları siparişten sevkiyata kadar bütün aşamaları analiz edip, planlama ve yönlendirme yaparak tüm birimler ile koordinasyonlu ilerlerler.

İşletmeler hedeflerini gerçekleştirebilmek için üretecekleri mal veya hizmetlerin miktar ve türünü belirlemeli, talep öngörülerini planlamalı ve üretilecek ürünlerin ne miktarda, ne zaman üretilmesi gerektiğini analiz ederek, işletme verimliliklerini artırabilirler.

İşletmeler için Üretim Planlamanın Önemi Nedir?

Bugün ve gelecekte üretilecek ürünleri veya hizmetleri belirlemede, ne kadar ürün veya hizmet üretileceğine karar vermede, üretim için gerekli olacak envanterlere, istenen kalite ve maliyette, istenen sürede doğru zamanda, istenen miktarda ürün veya hizmet üretilebilmesi için işletmelerin üretim planlamalarını doğru bir şekilde analiz edilerek yapmaları gerekmektedir.

Üretim planlamasıyla; sistemlerinin faaliyet yoğunluğu ve karmaşıklığını gidermek, işletme içi faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak, işletmeler arasındaki bağlılık ve ilişkilerin gelişmesini sağlamak, tüketici talebinin artması ve talepleri doğru analiz etmek, tedarik ve dağıtım süreçlerinin kontrollerini yapmak, hizmet, kalite ve fiyat rekabetinin artmasıyla işletmelerin ekonomik düzeyde çalışmasını ve malzeme, makine, zaman ve insan gücü kayıplarının en az düzeye indirilmesini sağlar. Bu da işletmeler için üretim planlamanın önemini arttırmaktadır.

Üretim Planlaması Nasıl Hazırlanır?

İşletmelerin üst düzey yöneticilerin oluşturduğu planlamalar ile uzun vadeli, operasyonda sorumlu yöneticilerin oluşturduğu planlamalar ile orta vadeli ya da haftalık veya aylık olarak oluşturulan kısa vadeli planlamalar ile farklı üretim süreçlerini, farklı zamanlarda planlayıp hazırlayabilirler.

Sürekli üretim yapan, ürün çeşidi ve talep çeşitliliği fazla olan işletmelerin stok bulundurma zorunluluğu olması sebebiyle işletmede üretim planlaması hazırlanırken aşağıdaki maddelere dikkat etmelidir.

Ürünün talep edilme düzeyinin öngörülmesi

Ürünün hangi zaman dilimlerinde daha fazla ihtiyaç duyulacağının belirlenmesi

Uygun üretim planlama periyodunun belirlenmesi

Uygun ürün imalatında kullanılacak malzemelerin gruplandırılması

Kısıtlı stokların doğru analiz edilmesi

Talep fazlalığının oluşma ihtimaline karşı stok bulundurma

Stok başlangıç, bitiş seviyelerinin kontrolleri, üretim hızının değişkenliği ve tatil kayıplarının, izinlerin belirlenmesi konularına dikkat edilmelidir.

Üretim Planlama Aşamaları Nelerdir?

Üretimin yapılmasının planladığı zaman aralığının belirlenmesi

Stok düzeylerinin hesaplanması

Tüketici talep tahminleri yapılması

Üretim planlaması döneminde başındaki ve sonundaki stok düzeylerinin belirlenmesi

Başlangıç ve bitiş stokları arasındaki farkın bulunması

Planlama dönemi içinde üretilmesi gereken miktar bulunması

Üretilmesi gereken miktarın planlanan döneme dağıtılması

Üretim yapan işletmelere göre bu başlıklara eklemeler yapılabilir.



ilker zorlu çalışma alanları sayfasına dönmek için tıklayınız.